Heidi Skovdahl (18) er med i en av juryklassene som arbeider med å velge vinneren av Ungdommenes kritikerpris. Deltakelsen har gitt henne nye leseerfaringer, men å studere litteratur er fremdeles utelukket.
Skrevet av: Richard Brath D’Cruz og Ewa Staworzynska

- Jeg er ferdig med syvende bok nå, og man sitter bare og leser, leser, noterer og leser.
Debatt og diskusjon.
Heidi selv er utadvendt og ikke det minste redd for å si det hun mener. Vi lurer på hvordan klassediskusjonene har påvirket hennes syn på bøkene, og hun avbryter oss med brennende iver i det hun forstår hva vi sikter til.
Hun forteller også om hvordan det hele startet.
- Elisabeth (læreren) hadde veldig lyst til å melde oss på. Hun var ivrig, og hun fikk oss gira. Jeg syntes at dette hørtes kjempebra ut, og jeg var veldig glad for å slippe særemnet. Alle andre har jo levert inn ti skriftlige sider, og så skal vi bare ha en liten høring med læreren. Det å lese åtte bøker blir egentlig ganske deilig i forhold, synes jeg da. Vi lagde en promoside på facebook hvor vi diskuterte bøkene vi hadde lest for å bevise at vi var aktive.
Hun nevner også at de tok noen "skikkelig fine" bilder - som hadde som intensjon å være morsomme, men som ikke levde helt opp til forventningene - og la dem ut på nettet. - Vi gjorde mye for å bli plukket ut, ler hun.
I tillegg var hun selv meget motivert for lesingen.
- Det blir på en måte sjansen til å lese bøker jeg ellers aldri ville lest. Altså, jeg ville aldri lest noen av dem. Ikke i det hele tatt. Kanskje én liksom. De er ikke kjente nok hvis de ikke har vunnet noen priser. Jeg håpet at det ikke skulle være så lange bøker, for det hadde jo tatt lang tid, men det var egentlig det at jeg ville lese noen nye bøker og diskutere enda mer som gjorde meg innstilt på å gjennomføre prosjektet.
Klassen har hatt mange diskusjoner rundt bøkene, og vi spør henne ut om hvorvidt disse diskusjonene har hjulpet henne med å plukke ut sine favoritter blant bøkene.
- Ja! Diskusjonene hjelper meg veldig! Spesielt hvis jeg ikke skjønner så mye av boka, eller hvis jeg har lest den litt fort, og så dukker det opp ting jeg ikke har tenkt på i det hele tatt. “Ja, herregud selvfølgelig. Det var jo det det betydde!” Det hjelper kjempemye å sitte og diskutere sånn. Da får jeg noen ekstra argumenter, men det gjør på en måte at man får et helt annet syn på boka. Jeg kan tenke at temaet er det, og så kommer noen andre og sier at ”Nei, temaet er jo kjærlighet”. Jo, det syntes jeg er kjempeinteressant. Jeg blir kjent med mitt eget syn på bøkene. Dersom man ikke liker boka, så finner man alt det negative, og da kan noen andre finne det positive. Det er egentlig skikkelig kult. Så er det litt gøy å se på notatene mine etterpå, hva jeg egentlig syntes.
Som hun selv sier, ble hennes syn ofte helt forandret etter disse diskusjonene. Hun fikk til og med engasjert familien sin i bøkene, og dermed ble det diskusjoner både på skolen og hjemme.
- Måtte du omstille hele hverdagen din for å få tid til prosjektet?
- Nei…, svarer hun nølende. - Egentlig ikke. Det er i bunn og grunn utrolig mye tid man sløser bort når man sitter hjemme. Jeg har sikkert sett litt mindre på TV. Det tar jo tid å se på TV. Man kan egentlig spare mye tid overalt. Jeg har ikke trent mer eller mindre enn det jeg pleier å gjøre. Nei, jeg har hatt tid til mine vanlige aktiviteter.
Storjurymøte
Det er ikke bare Heidi som har måttet bruke store mengder tid på lesing. Det er nemlig åtte andre klasser over hele landet som har analysert seg gjennom de åtte nominerte bøkene, som blant inkluderer Gå under jorda av Mikkel Bugge, Nede i himmelen av Tove Nilsen og Før jeg brenner ned av Gaute Heivoll. Representanter fra de forskjellige juryklassene skal møtes til et storjurymøte som vil finne sted i Oslo 3. mars. På grunn av Heidis trang til å diskutere og den enorme motivasjonen, har hun blitt valgt ut til å representere Ås videregående skole på dette møtet.
- Jeg gleder meg veldig til storjurymøtet. Det er gøy å få si sin mening. Selv om jeg på en måte må representere klassen, så blir det jo litt mer av mine egne gode poenger som kommer frem.
Norsklæreren til Heidi, Elisabeth Farstad, får litt av æren for at Heidi har utviklet evnen sin til å debattere.
- Elisabeth var superivrig på dette prosjektet. Hun er ungdommelig og skjønner mye av oss. Dermed blir diskusjonene i klassen så intense.
- Elisabeth var superivrig på dette prosjektet. Hun er ungdommelig og skjønner mye av oss. Dermed blir diskusjonene i klassen så intense.
- Ettersom det er så stor forskjell mellom deg og profesjonelle kritikere, hva vil du si at du kan bidra med som de ikke kan?
- Jeg tenker at de kanskje er mer vant til å lese tunge bøker. Ungdommer må jo på en måte bli underholdt hele tiden. Det var for eksempel mange som ikke likte boka av Tove Nilsen fordi den er veldig treg. Det er mange bøker jeg bare har lest 100 sider av før jeg tenker: “Nei, dette orker jeg ikke mer”. Kritikerne har lest mye mer. De skjønner sikkert at her kommer det noe mer, men for oss så blir det sånn: “Hallo?! Skjer det ikke noe snart?”... og så legger vi fra oss boka.
- Kan det hende at du er mer ærlig en det en profesjonell kritiker ville vært, med tanke på at litteraturmiljøet i Norge er så lite?
- Det kan hende. Kanskje de blir påvirket av at de har lest andre bøker forfatteren har skrevet. “Den forrige var jo bra, så da var kanskje ikke denne så dårlig allikevel”. Kanskje de tenker litt sånn - jeg vet ikke. Jeg har ikke lest så mye, og jeg kjenner ikke til de personene som skriver i det hele tatt. Jeg er sikkert litt mer direkte enn det andre kritikere ville vært. Mange har rost den derre kjedelige Tove Nilsen boka opp i skyene, uten at jeg helt skjønner det. Det er sikkert fordi de har lest de andre bøkene i den serien, og at dette tydeligvis er den perfekte starten på de tre neste bøkene. Hun rister tvilende på hodet.
Heidi forteller også at det har vært vanskelig å stille seg såpass skeptisk til andres arbeid.
-- Jeg syntes det var litt vanskelig å kritisere andres verk, for hva er det jeg selv egentlig har skrevet? Allikevel, sitter jeg her og sier “det var dårlig skrevet” om andres tekster. Det blir litt rart, for jeg føler at jeg aldri kunne gjort det bedre selv. “Har jeg rett til å si det her?” tenker jeg av og til.
Heidi fortsetter samtalen med å forklare hvorfor hun synes det er så viktig med en pris som deles ut av noen helt andre enn de som vanligvis jobber med litteratur.
- De vanlige kritikerne blir sikkert litt kjørt på en idé. De er jo så vant til å lese bøker. Da er det greit at noen unge slippes inn. Men jeg har lest noen av bøkene som tidligere har vunnet Ungdommens kritikerpris - noen har jeg likt, men noen har også vært helt pudding. Uansett er det viktig at det er noen friske sinn som vurderer samtidslitteraturen, så det ikke bare blir de vi er vant til hele tida. Da blir det jo de samme gamle forfatterne som blir hyllet. Da hadde sikkert Tove Nilsen vunnet, og jeg tror ikke hun vinner nå.
Nye erfaringer
Når vi spør Heidi om hva hun har lært så langt i prosjektet, ramser hun opp både bedre leseferdigheter, mindre trang til å bli ferdig fort, evnen til å kose seg med en bok og ikke minst økt kompetanse på diskusjon.
-Ja, nå er ikke jeg en person som pleier å holde kjeft i utgangspunktet heller, legger hun til og ler.
Hun er en av de elevene som ligger langt framme i prosessen, og nå mangler hun bare å lese én bok. Det er konkurranseinstinktet, som hun forøvrig har fått fra mange år med idrett, som driver henne til å lese.
- Man leser jo en bok på én dag hvis man trenger det. 170 sider går jo på et par timer. Det er mange som ikke tar seg tid til å lese; noen velger heller å se på TV. Jeg får litt panikk av å ha ting liggende, og da blir det bare til at jeg går og leser litt for å få ting unnagjort.
Hun forteller oss hvordan det var å få slengt stabelen av bøker i fanget. Heidi har nemlig utviklet seg når det gjelder lesing.
Hun forteller oss hvordan det var å få slengt stabelen av bøker i fanget. Heidi har nemlig utviklet seg når det gjelder lesing.
- Da jeg så den tykke Tove Nilsen boka, håpet jeg at ikke alle bøkene var sånn! Jeg tenkte: “Hva hvis den er jævlig dårlig?” Men hun forteller at det gikk greit uansett.
Bøkene hun hittil har lest, har ikke bare vært “greie”, de har vært mye mer enn det; hele prosjektet har gitt henne et nytt syn på lesing - nå kan hun lese bøker for moro skyld. Heidi er takknemlig for å være med, og Ungdommens kritikerpris er noe hun anbefaler andre klasser å delta i også. Litteraturelskeren i henne har blomstret, men så langt som en fremtid innen litteratur har det altså ikke gått. Hun satser på juss i stedet. Vi sitter igjen med et håp om at det ikke skyldes Tove Nilsen.